100 jaar(w)ondergoed in Sint-Niklaas

 Hoe zag het ondergoed en bedlinnen eruit in 1919? Op die vraag kan Annick De Wael, zaakvoerder van De Wael Lingerie in de Hofstraat in Sint-Niklaas, makkelijk antwoorden. “Wij bestaan dit jaar een eeuw. Als kind groeide ik op tussen de Vichy-lakens in blauw, roos en beige. Vandaag is het aanbod zo uitgebreid dat mensen het moeilijk vinden om te kiezen.” Het 100-jarig bestaan van de winkel vol (w)ondergoed zal niet ongemerkt voorbijgaan. Vaste waarden als persoonlijke service, de juiste prijs-kwaliteitverhouding en professioneel advies worden gedurende heel 2019 versterkt door originele acties en evenementen.

 Het is Louis De Wael, de overgrootvader van Annick, die op 19 maart 1919 het handelsregister aanvraagt. Zijn twee zonen, Werner en Petrus, nemen de zaak van hem over: Werner behoudt de winkel op de Kokkelbeek terwijl Petrus richting Hofstraat trekt om er verder te gaan als groothandel in textiel. Maar particuliere klanten blijven aan Petrus mouw trekken en na enkele jaren beslist hij om toch een winkel te beginnen: de huidige locatie van De Wael Lingerie wordt op de kaart gezet.

Jammer genoeg overlijdt Petrus als hij amper 58 jaar oud is. Zijn vrouw neemt het roer over tot ook zij met pensioen gaat. Hun schoondochter, Jeanine De Wael – Van der Kruisen, leeft daarna 17 jaar lang met hart en ziel voor de zaak. Wat met de paplepel wordt ingegeven, raak je nooit meer kwijt. Geen wonder dus dat dochter Annick De Wael het winkeltje in kousen en ondergoed, dat naast de lingeriezaak van haar mama ligt, overneemt als ze 26 jaar is. In 2001 wordt Annick zaakvoerder en laat ze beide winkels versmelten tot één zaak, die haar unieke DNA draagt.

Voor jong en oud

Annick De Wael: “Ik erfde een relatief oud klantenbestand dat toe was aan verjonging. Zoiets draai je niet om op één nacht. Dankzij doordachte investeringen in de infrastructuur en vernieuwende keuzes in het aanbod, zette zich langzaam maar zeker een nieuwe trend in gang. Vandaag verwelkom ik een brede leeftijdsgroep aan klanten, zowel mannen als vrouwen en kinderen, die komen voor kwaliteitsproducten tegen een eerlijke prijs.”

Een deel van het aanbod vinden klanten ook terug in de webshop van De Wael. Lingerie. Zo bereikt Annick ook de jongere generatie die online aankopen heel gewoon vinden. “Je vindt er echter geen beha’s. Die moet je passen en uitproberen om te weten of ze goed zitten. Een maat is slechts een letter en wat cijfers op papier: mijn opleiding en jarenlange ervaring kan ik online niet doorgeven. Zit het je gegoten, dan wordt ondergoed echt wondergoed.”

De toekomst kleurt roos

Annick De Wael heeft samen met haar man één dochter, Charlotte. Of zij in de voetsporen van haar voorouders treedt, valt nog af te wachten. “Ze start in september met haar hogere studies. Ik vind het goed dat ze haar dromen volgt op dit moment. Wat er later gebeurt, zien we nog wel”, aldus Annick.

Vast staat dat Annick De Wael de vlag van vier generaties lingerie nog een hele tijd fier zal dragen. Ze blijft inzetten op verkoop in de winkel in de Hofstraat én online. Wie mee wil feesten, profiteert van speciale acties en evenementen dit jaar.